De Chapeau de Gendarme, een plooirug in Karst gesteente, torent hoog boven Saint Claude aan de rand van een van de lussen richting Septmoncel. De aardkorst lijkt hier geplooid, gebold gevouwen. De naam ‘Chapeau de Gerdarme’ laat zich direct vertalen naar ‘hoed van een politieagent’; dit omdat het blijkbaar, met veel fantasie, kan lijken op wat politieagenten droegen tijdens het Franse Keizerrijk. Tussen enkele spleten sijpelt water wat een waterval vormt.
Vorming
De oorsprong van dit bijzondere geologische fenomeen gaat ver terug. 130 miljoen jaar bedekte tropische zeeën deze regio. Dit gesteente komt voort uit afgezet sediment op de bodem van deze zeeën. De sedimenten werden samengedrukt tot rotsbanken, met hier en daar harde kalklagen en soepelere kleiachtige mergel. Deze lagen werden in beweging gebracht door het ontstaan van de Alpen 20 miljoen jaar geleden en kregen veel druk vanaf de zijkanten wat uiteindelijk resulteerde in deze spectaculaire plooiing.
Altijd in beweging
De aarde is constant in beweging ondanks wij dit niet kunnen waarnemen door er even naar te kijken. Het trage proces van platentektoniek, de krachten die op erop uitgeoefend worden, maken het landschap en de verschillende geologische hoogtepunten in de wereld tot wat ze nu zijn. Het doet je afvragen: hoe zal het eruit zien over nog zo’n tijdsbestek? En zijn wij, de mens, er dan überhaupt nog om dit te aanschouwen?

Meer informatie over de Jura is te vinden op: https://nl.montagnes-du-jura.fr/